Orlovna - Malá scéna

Místo: Brno-Bosonohy
Investor: Svornost Bosonohy z.s.
Realizace: stavební povolení 2018, stavba probíhá



Budova Orlovny (Orel – moravská a původně katolická obdoba Sokola) byla postavena ve 30. letech svépomocně jako místo pro konání kulturních a sportovních akcí v obci. Od té doby nepřetržitě slouží jako tělocvična, koncertní a taneční sál či divadlo. Nedílnou součástí je i restaurace s výčepem. Stávající velký sál je však příliš rozlehlý pro konání akcí komornějšího charakteru (besídky, promítání, schůze, oslavy).  Proto byla navržena tzv. Malá scéna: místo, které bude údržbou, velikostí, akustikou i prostorem přívětivější menším sešlostem.
Malá scéna je nástavbou nad stávajícím křídlem restaurace (vzhledem k finanční rozvaze investora nebyla restaurace samotná zahrnuta do návrhu) a zahrnuje podkrovní sál velikosti 80 m2 se zázemím, propojený s existující klubovnou a přístupný současným schodištěm od hlavního vstupu.
Stavba Orlovny je na místní vesnické měřítko poměrně velká, směrem k obci až monumentální,  se sochami orlů na hlavním průčelí. Architektonické řešení nástavby proto usiluje o důstojný protipól a doplnění celé hmoty z opačné strany: celá fasáda restaurace i s nástavbou vytváří nové, druhé průčelí, které opakuje motiv stupňovité atiky se sochami orlů (tentokrát moderně zpracovanými).
Součástí návrhu byla též rozvaha o souvisejících venkovních prostorech „náměstíčka“ a  vedlejší „proluky“ jakožto důležitých místech veřejného života vesnice.

Realizace pokračuje: 01/2021: